luni, 26 mai 2014

Scurt-metraj, 6 - Ghid scurt de introducere a unui porc în politică

Ghid scurt de introducere a unui porc în politică

E vremea alegerilor. Și nu, nu este vorba despre alegerile socratice spre aducerea la suprafață și nașterea ființei din noi printr-o maieutică personală și tributară experienței de viață. Nu ! Nu despre ideile noastre plutitoare, ce ne poartă la suprafața cerului și nu în adâncurile terestre este vorba, ci despre alegerile noastre politice.

Lumea, pentru o anumită categorie de oameni, poate începe, și nu numai că poate începe  dar se și poate sfârși, în locul lor natal. Bunăoară, pentru unii la Orbeții de Sus, iar pentru alții la Orbeții de Jos. Nu sunt mari diferențe între cele două localități, aș spune chiar surori, aflate amândouă pe drumul care duce de la I. la B. Orbeții de Sus este mai sus și Orbeții de Jos este mai jos. Între ele se află un deal. Doar această cocoașă de pământ îi desparte pe fiii celor două așezări, fiindcă locuitorii din Orbeții de Sus sunt în marea lor majoritate rude cu cei din Orbeții de Jos. Și totuși greșesc. Mai există ceva care îi desparte pe acești oameni : alegerile lor politice. Pentru că în Orbeții de Sus primăria e a partidului de dreapta, în timp ce în Orbeții de Jos primăria e a partidului de stânga.  Și lucrul ăsta e de o bună bucată de vreme. Însă se pare că acum, cu ocazia alegerilor locale, s-ar putea ivi pe neașteptate o surpriză. Domnul primar din Orbeții de Sus a primit de la centru un ajutor nesperat , anume un consilier american, pe numele său  american, James Fryer. Cei de la centru au sugerat comunității de dreapta din Orbeții de Sus să i se spună domnului consilier numai James, ca să se realizeze de la început o intimitate și să nu se creeze confuzii cu celălalt nume, adică Fryer, care este greu de citit de către românii neaoși, necunoscători de engleză, fie ea și americană. De cum a venit,  domnul Fryer a început să le dea lecții de marketing politic țăranilor din Orbeții de Sus, unii din ei înscriși pentru alegeri pe lista consilierilor locali, deci cu alte cuvinte, făcând și politică. Ceea ce nu știa domnul James Fryer e că aici, la noi, nu numai democrația e original, ci și campania electorală.
Trebuie să vă spunem că această sosire a americanilor în Orbeții de Sus s-a datorat  zvonurilor că pentru prima oară candidatul stângii ar avea câștig de cauză tocmai aici în fieful dreptei. Oamenii ar fi primit cu ocazia acestor noi alegeri cizme de cauciuc, o găleată din plastic și un pix roșu cu însemnele partidului de stânga.  Circula informația  că votanții ar fi fost mulțumiți și stânga va triumfa pentru prima oară în Orbeții de Sus.  Așa că primarul de dreapta hotărî în ultima zi a campaniei electorale, să facă o adunare obștească, la care să le prezinte oamenilor cu adevărat avantajele alegerii dreptei . Cu această ocazie, James Fryer i-a sfătuit pe politicieni să vină cu un plan concret de acțiuni în beneficiul comunității și al oamenilor. Așa că, fiecare a făcut ceea ce știa cel mai bine, adică, s-a servit bere și mici pentru adulți și colaci secuiești cu zahăr, pentru copii. Lumea a mâncat, a băut, s-a simțit bine, dar până la urmă cizmele de cauciuc ale stângii și găleata din plastic au fost mai buni ambasadori ai utilitarismului stângist, la fel de original și de românesc în același timp, decât o chermeză populară, liberală și neoriginală . În fața paradoxului românesc, James Fryer a  rămas rușinat și contemplator. Situația părea să se îndrepte către o înfrângere dezastruoasă. Dar … dar … cred că așa funcționează istoria la români. Factorul neprevăzut a funcționat din nou. Tocmai când stânga își freca mâinile cu gândul la victorie, domnul Istodor, profesor de … ce mai contează ! un consilier local, dar și un adevărat geniu politic carpatin i-a dat o lovitură mortală. Iată pe scurt cum s-au întâmplat lucrurile.

- Oameni buni ! Oameni buni ! strigă profesorul Istodor de la tribună. Mulțimea nu prea luă în seamă apelul acestuia. Micii erau pe terminate.
- Oameni buni ! Oameni buni ! Ați auzit de porcul care s-a dat ca ajutor pentru gospodari ? De data asta un freamăt străbătu mulțimea și brusc politica deveni mai interesantă. Ce porc ? Care porc ? Vasile, tu ai auzit ceva ? Nu știu nimic! Ioane ? Nici eu ! Nedumerirea creștea și pe buzele tuturor se născu întrebarea pe care Gheorghe i-o puse pe dată domnului Istodor.
- Ce porc ? Care porc ? Nu știm nimic de nici un porc !
- Cum, nu știți ? Nu știți că toți gospodarii din Orbeții de Jos, care vor vota cu stânga, au primit deja un porc de peste 100 de kile, ca ajutor ? Voi nu ați primit porcul ? Lumea începu să freamăte de ciudă. Adică, cum ? Ăia din Orbeții de Jos au primit un porc și noi, proștii din Orbeții de Sus, cizme și găleată ?
- Nouă ne-a dat pixuri ? strigă Ion.
- Hoții ! răcniră câțiva săteni. Să ne dea porcul ! Lumea se înfierbânta din ce în ce mai tare.
- Noi nu am promis așa ceva, strigă Istodor.
- E sigur ?  întrebă Ion.
- Sigur, Ioane !
- Atunci ne-au înșelat ! strigară oamenii. Din toate piepturile se auzi la unison : Hoții ! Hoții ! Hoții !
- Vedeți, oameni buni ! Asta e politica de stânga. Spun că o să vă dea și nu vă dau nimic, mai zise domnul Istodor. De aceea trebuie să votați cu dreapta, adică cu noi, la alegeri ! Noi o să vă dăm după alegeri, ceea ce am promis !
- Trăiască domnul consilier Istodor ! se auzi un glas pe care îl urmă imediat toată mulțimea.
- Trăiască ! Trăiască !

Ce a urmat ? Cei din partidul de stânga au explicat imediat situația la centru. De aici ordinul a venit scurt și concis : Nu e de șagă ! Dați imediat porcii la oameni ! Dar când ? Mâine sunt alegerile ! au zis politicienii de stânga din Orbeții de Sus. Nu ne interesează cum  ! a sosit răspunsul de la centru. Dar noi nu am promis nici un porc ! mai încercară să o dreagă cei din Orbeții de Sus . Asta nici nu mai contează acum, le-au tăiat-o scurt cei de la centru. Acum contează să dați porcul la oameni !
 Imediat au început să sune telefoanele. Să fie viu sau tranșat ? Cică de viu a fost vorba. Bun. În aceeași seară la Orbeții de Sus au început să sosească camioanele cu porci. Oamenii au luat porcii, dar au rămas supărați. Ce făceam bre, dacă nu era domnul Istodor să ne spună ? Nu ne luau de fraieri ăia din Orbeții de Jos ? Așa că la vot au votat cu domnul Istodor și cu partidul de dreapta.

O să credeți că totul s-a terminat aici ? Ei, bine, nu ! Zvonul că cei din Orbeții de Sus au primit câte un porc s-a răspândit și la cei din Orbeții de Jos. Cum ? Ăia care votează tot timpul cu dreapta au primit câte un porc fiecare, și noi, alegători fideli, nimic ? Și a fost supărare mare, și lumea din Orbeții de Jos a votat astfel pentru prima oară cu cei de dreapta. Magistrală lovitură a dat domnul Istodor ! La întrebarea domnului James Fryer, dacă e adevărat că politicienii din partidul de stânga au promis acel porc mult disputat, domnul Istodor a spus : De vreme ce   unii oameni l-au și primit, se pare că da, nu ?

Voi ce credeți ?
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu