luni, 16 aprilie 2012

Civilizația delfinilor vs. Homo faber
Într-o seară mi-a venit așa un gând  , care nu mi-a dat pace. Cum ar fi arătat Pământul dacă omul nu ar fi avut mâini . Dacă am fi fost acvatici, precum delfinii .
Dintr-odată am conștientizat că nimic din ce a realizat omul până acum, nu ar mai fi existat fără acest aparent insignifiant deget opozabil al mâinii . Gândiți-vă,  o clipă doar,  la un Pământ virgin, neatins  de dinții unei civilizații agresive așa cum este cea umană.  Ar fi fost oare mai frumos ?
 Pământul de acum este al lui Homo faber . Tot ce e făcut de mână se vinde și se cumpără. 10% din populația lumii consumă mai mult de trei sferturi din resursele planetei . Restul vor să-i ajungă din urmă pe cei 10% amintiți . Mai există vreo îndoială spre ce ne îndreptăm ? Este clar că Pământul nu va mai putea să ne dea ceea ce dorim . Dar ce ne dorim ? Una, două, trei case ...  La mare, la munte, la ... O mașină de familie, una sport, două pentru copii ... Computere, televizoare,  mașini de spălat, amplificatoare, blue-ray, dvd, cd player, telefoane, etc.
Piatră . Lemn. Metal. Benzină. Plastic. Curent electric.
Sau sentimente ? Un pisc de munte îmbrăcat de nori  ? Cerul ? Apusul de soare ? Valurile oceanului ? Păduri ? Cascade ? Flori ? Păsări ? Aer ? Apă ? Fericirea ? Dragostea ? Sănătatea ? A noastră, a bunicilor, a copiilor ?
Descoperim nomofobia în schimb .
Aș fi vrut să fim precum delfinii . Măcar la suflet ... Și astfel să ne putem păstra și mâinile . Mâini ocrotitoare ... Mâini de pictor ...  Mâini de pianist ... Mâini de meșteșugar ... 
  Să scăpăm de mirajul culturii materiale . Să nu fim doar Homo faber . Fiindcă Homo sapiens încep să mă îndoiesc că mai suntem, atâta vreme cât nu mai facem diferența dintre verbul " a avea "  și verbul " a fi ".
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu